сряда, 14 март 2012 г.

Странни призраци в Шотландия





Близо до шотландското градче Алоа ще срещнете дори призраци. Прозрачните им статични човешки силуети отразяват бурната растителност наоколо. Ако сте гледали”Хищникът", знаете за какво става въпрос.
Това обаче не е извънземна форма на живот, а оригинална форма на изкуство, плод на въображението на скулптора Роб Мълхоланд (Rob Mulholland).
Полупрозрачното акрилно стъкло, от което са изрязани фигурите, по особен начин пречупва светлината - така, че се създава частичен ефект за невидимост.


В определен момент виждате фигурата, а на следващия вече я няма...А на мястото, където е стояла, под полъха на вятъра се движат само клончета и треви. Играта между светлината и пространството може да предизвика ледени тръпки по тялото ви.
Горите на Шотландия са любимо място за отдих на много хора, за които стъклените привидения са истинско развлечение, подобно на стаите с криви огледала или влакчетата на страха. При условие, че знаете за тях...

Полупрозрачните скулптури са участвали в международния фестивал на визуалното изкуство. Глазгоу, били са част от експозицията в Vestiges Park.
Роб Мълхоланд има и други интересни идеи – например куп от есенни листа, оформен като арт произведение или пък глутница от призрачни вълци. Има и градски привидения, които определено са по-безобидни от горските им събратя. В града сме свикнали на какво ли не...

Весела Христова
Източници:
http://www.robmulholland.co.uk/
 http://www.kulturologia.ru
В Шотландия хората обичат да създават изкуство в симбиоза с природата. Освен споменатата вече философска постмодернистична градина The Garden of Cosmic Speculation на съпрузите Дженкс,  в която човешките ръце са се потрудили доста, в дивите пущинаци също може да откриете нещо интересно.




 









Няма коментари:

Публикуване на коментар