понеделник, 19 март 2012 г.

Белите петна в живота на Христос


Известен факт е, че в евангелията липсва информация за юношеството на Спасителя. Новият завет е съсредоточен основно върху смъртта и възкресението на Христос. В евангелията от Матея и Лука се говори и за неговото раждане.
Празнотата в биографията на Исус ражда различни хипотези, според които той е посетил Индия, Тибет и дори Япония.


Тибетското евангелие

Например,  Тибетското евангелие - апокриф, намерен през 1887 година. Според документа,  в определен период - от 14-та до 29-та му година, Исус е живял в Индия и Тибет.

Апокрифът е открит от руския разузнавач, журналист и писател - казашкия офицер Николай (Шулим) Александрович Нотович, автор на книгата “Неизвестният живот на Исус Христос”. Нотович намира ръкописа в будисткия манастир Хемис Гомпа във вид на отделни разкази, включени в различни по съдържание манускрипти.  С помощта на един от ламите Нотович успява да ги подреди хронологично.






Хемис Гомпа
Преданията за Иша (Исус) били записани в Индия на езика пали в средата на 1 век въз основа на свидетелствата на хора, срещали Исус в Индия и Непал, както и по разказите на индийски търговци, търгували с Ерусалим. Около 200г от н.е. тези свитъци били донесени в Тибет, където били преведени на тибетски в манастир близо до Лхаса. Всъщност в Хемис Гомпа се съхранявали преписи от тези ръкописи.







Версията за пребиваването на Христос в Индия е подхранвана от множество теории. Една от тях е на историка Фида Хасанаин, директор на отдела за археологически изследвания на щата Джаму и Кашмир. Един от примерите, които той посочва, е  старинната индийска сутра „Натха Намавали".

Това е накратко съдържанието и:
 Иша Натха пристигнал в  Индия, когато бил на 14 години. След това се завърнал в своята страна и започнал да проповядва. Жестоки и алчни хора устроили заговор против него и го разпнали. Разпнатият Иша Натха изпаднал в състояние на самадхи /сомати/ с помощта на йога. Всички помислили, че е умрял. В този миг един от неговите гуру получил видение на изтезанията, на които бил подложен Иша Натха. Той направил тялото му по-леко от въздуха,  а то се издигнало  над земята и достигнало Хималаите. Великият гуру Читан Натх го извел от състоянието самадхи и отвел Иша  в Хималаите, където Спасителят основал ашрам.


Безспорно в този случай Възкресението е интерпретирано по доста непривичен за нас начин. Някои индуисти смятат Исус за  „аватар”- превъплъщение на Вишну, други го почитат просто като учител по морал, но разпъването и смъртта му се възприемат различно, съобразявайки се с традиционните вярвания за безкрайните превъплъщения – реинкарнацията. 
В гробницата Розабал, Кашмир се намира саркофаг. Хората вярват, че в него лежи тялото на Исус
Любопитен факт е, че в края на миналия век по нашите географски ширини – в изоставената сръбска пещерна църква „Св. св. Петър и Павел", близо до Пирот, е била открита фреска от началото на XIII век. На нея Христос е изобразен с обръсната глава като будистките монаси.

А още по-любопитно е древното предание, което се предава от поколение на поколение сред жителите на японското селце Синго. То гласи, че на кръста е разпънат братът на Исус, а самият Христос успял да избяга от римляните, пресякъл Сибир и изживял остатъка от живота си в Северна Япония, където се оженил за местна девойка - Миюко, която му родила три дъщери. Основните доказателства са дървените кръстове върху местните гробове и експозицията на музея. На гроба на Исус, познат като Торайтаро Дайтенгу, има надпис. Той гласи: "Когато Исус Христос бе на 21 години, той пристигна в Япония, където 12 години изучаваше свещените знания". Гробът му представлява внушителна могила, разкопана през 1935 от археолога Т. Синдзян

гробът на Исус, познат като Торайтаро Дайтенгу
Японският завет

В местната култура етнографите установяват и редица съвпадения с песните и езика на Близкия изток. Историчката Ямане Кику открива и разчита документ, известен като “Японският завет”, според който Христос съвсем не е ходил в Хималаите или в Египет, а е живял в провинция  Етю – в споменатото селце, и се е обучавал под ръководството на японски духовен учител. След което на 33 годишна възраст се завърнал в Юдея. Следва познатата история, която завършва с бягството му в Сибир. 

Рождество
Многобройните  версии за необикновената съдба на Спасителя предизвикват интерес дори сред тези, които са далеч от религията.
Възможно е хипотезата за живота му в Индия, например, да е пряк резултат от мъдрата доброжелателна политика на индийския император Акбар Велики (1542—1605), който се стремил да съчетае индийските вярвания с християнството и исляма, но какво да кажем за японския Исус?  Празнотата в биографията му, касаеща юношеските години, е създала този култ, който е причина  хиляди туристи да посещават ежегодно Синго и да участват  в традиционните майски религиозни празници. 


Весела Христова

Източници:
Наука  и религия, Москва
сп Космос 1990, бр5
http://en.wikipedia.org/wiki/Akbar
http://ru.wikipedia.org/
http://www.liveinternet.ru/community/2372978/post189571888/

и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар