вторник, 27 март 2012 г.

Митична северна цивилизация в картините на руските художници


И още езотерика...

Ако сте любители на историческите загадки или се интересувате от алтернативни теории и хипотези, няма начин да не знаете имената на Великите Посветени в мистерията на човешката еволюция (Блаватска, Сидхарта...)

К. Василиев, Човек с бухал
Дори Людмила Живкова навремето се изкушаваше от тайните познания, а след промените в обществото ни преди две десетилетия интересът просто избуя и по масите на уличните търговци се появиха множество преиздадени отново творби, отлежавали с години в секретните фондове на библиотеките. 
След това книжният пазар бе завладян от нови имена. Хирургът от Уфа – Мулдашев, заговори за цивилизациите на атлантите и обиколи страните, следвайки път, започващ от рисунките по древните храмове и стигащ до мистични пещери и свещени планини. Поредица от култови книги, повлияни от теорията за древната славянска цивилизация и скритото познание за нея създава и сибирякът Сергей Алексеев. 


В романа си “Съкровищата на Валкирия”, преведен от Мариан Петров, писателят споменава името на един руски художник, чиито картини съдържат послание за миналото величие на северните народи. – Константин Алексеевич Василиев  (03.09.1942 г. -:-  29.10.1976 г).
 

                         
Творческото наследство на художника, избрал красноречивия псевдоним "КОНСТАНТИН ВЕЛИКОРОСС",

Константин Василиев, Валкирия над победения воин


К. Василиев, Северен орел
е изключително разнообразно – стотици творби, изпълнени със символизъм, безусловен патриотизъм и любов към славянската история. Картините му са лесно разпознаваеми не само заради характерния колорит, но и с дълбоките внушения, които ни отвеждат в един величествен свят - далече, далече в историята. Талантливият художник умира млад, но творбите му са любими на поколения наред.








Вдъхновен от идеята за славните времена на цивилизацията Хиперборея, от магията на славянските приказки и ехото на хилядолетията,  друг негов последовател -  Всеволод Борисович Иванов ( роден на 14 август1950), сътворява подобен вълшебен свят в своите  картини. 

Всеволод Иванов, Флотът на Хиперборея ще изпълни заповедта
Вдеволод Иванов, Изход от Хиперборея

Борей, вятърът на възмездието

«Още на младини знаех, че руският народ е жестоко ограбван... Фалшифицирана е и неговата история. Най-старият период от нашата история липсва...Моето творчество (цикълът “Ведическа Рус”) е мост към слънчевия и прекрасен свят на миналото ни... “- казва Всеволод 
 Борисович. 

Хипотезата за Хиперборея е една от най-спорните и интригуващи тези на алтернативната историческа мисъл. Различни теории приемат като местонахождение на високоразвитата арийска цивилизация, сочена като северна прародина на човечеството, Северния полюс, Гренландия, Сибир...

Художникът вярва с цялото си сърце в съществуването на легендарната страна и го изразява чрез картините си, където се разхождат питомни мамути, вълните на океана се порят от внушителни хиперборейски кораби, ставаме свидетели на свещени езически ритуали и на един може би по-добър живот...






Завладяващи са и картините на художника Борис Олшански /роден в Тамбов/, който се е посветил на изучаването на историята на дохристиянска Русия, убеден, че е въпрос на време разкриването на великите тайни от вековете.


Б. Олшански. Клетва пред Сварог




Отвъд приказките и легендите, историческата истина (за която казват, че е доста хлъзгаво понятие), очаква своя час. А дотогава идеята за отминало величие вдъхновява хората, за които любовта към всичко родно не е само понятие...


Весела Христова


Източници:
http://varvar.ru/
 http://www.vseminfo.ru/creativity/risunok/olscharski/
http://slavs.org.ua/konstantin_vasiliev
http://veliko-ross.ru/ и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар