сряда, 28 март 2012 г.

На гости на Билбо Бегинс

 

“В една дупка в земята живееше хобит. Това обаче не беше някаква неприветлива, мръсна и усойна дупка, пълна с отдавна умрели червеи и мирис на влага; не беше и някоя суха, песъчлива и празна дупка, в която няма нито на какво да седнеш, нито какво да хапнеш. Не — това беше дупка на хобит, а дупката на един хобит означава удобство...”

Знаете, нали - така започва повествованието за приключенията на хобита Билбо във фентъзи поредицата на английския писател Джон Роналд Руел Толкин. И както думата хобит е комбинация от думите “човек” и “заек”, така и жилището му е е нещо средно между заешка дупка и човешки дом. Няма да ви подведа, ако напиша, че Толкин има милионна армия от фенове. Приказният жанр ни отвежда във времена, където Доброто задължително побеждава, макар и с цената на огромна саможертва. Контрастът между мирния живот в спокойното и скучновато Графство и поредицата от беди и приключения по Пътя към Целта, е търсен преднамерено. 

За да оцениш спокойствието и хармонията, трябва да ги изстрадаш...

Най-запалените Толкинови фенове могат да се почувстват като истински приказни герои, ако живеят в къщи, приличащи на Билбовата обител. Като тази:


Тя е част от изцяло подчинения на “подхълмовата” концепция малък хотелски комплекс на Стив и Кристин Майкълс от щата Монтана.



 Освен къщичката на Билбо, тук има и жилище на тролове, огромна гъба, кладенец. Не са пропуснали да поставят и каручката на Гандалф. Като че ли всеки момент иззад храстите ще се покаже Фродо...


А през пролетта тук пристигат елените, които пасат трева от покрива.
Собствениците са шейсетгодишни финансови брокери, които са решили да реализират фантазиите от детството си. Първоначално са искали да направят просто благоустроена землянка, но тя толкова заприличала на жилищата в Графството, че едно дете възкликнало “ Истинска дупка на хобит!”. Идеята се харесала на съпрузите и те създали приказния комплекс за радост на всички, които са запазили детето в себе си. 

Няма как да няма подобен проект и в добрата стара Англия. При това е дело не на архитекти, а на сръчните ръце на фотографа на свободна практика Саймън Дейл /Simon Dale/, който за четири месеца, с помощта на баща си и приятели, построява напълно екологична къща, подобна на Билбовата.
Има и някои съвременни подобрения - електричеството е от слънчеви панели на покрива, а водата се доставя с  тръби от близкия извор.


Осъществяването на идеята му струвала доста евтино – само 3,000£. Саймън живее тук с жена си и двете си деца. Той има и друг проект, който е не по-малко интересен:


А да не мислите, че в България няма такива еко къщички? Може да не са съвсем като от Хобитово, но много им приличат. Като Глинената къща в Лещен, село в Западните Родопи, където може да отседнете срещу стотина лева на вечер. 



Весела Христова
http://www.simondale.net/house/newhaus.htm
http://hobbithouseofmontana.com/
http://www.stylist.co.uk/places/3000-hobbit-house-built-in-welsh-hillside#image-rotator-1
http://www.leshtenhouse.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар