сряда, 14 март 2012 г.

Паркът Ашикага в Япония - царството на глициниите


Паралелно с модерния начин на живот, в който високите технологии заемат голяма част от битието на съвременния японец, в страната грижливо се спазват и хилядолетните традиции. Един типичен обичай за тази нация – ханами или съзерцанието на цъфтежа, е изключително популярен и обичан . Обикновено го свързваме с нежните цветове на японската вишна. Смисълът на  ханами е ясен - да се докоснеш до прекрасното и да го допуснеш в душата си...



Паркът Ашикага е едно от чудесата на Страната на изгряващото слънце, което изразява съвършено японското светоусещане.  Той е разположен на остров Хонсю и е сред най-атрактивните паркове в света .  Ashikaga Flower Park е с площ 8,2 хектара и демонстрира необикновени ландшафтни решения. Но това, което привлича хиляди хора насам, са глициниите в периода на цъфтеж. 
 
Като Дървото на живота от "Аватар"...


Глицинията (Wistеria) е красив лианов храст, пълзящо растение , което се увива около някаква опора. Образува гроздове от сини, лилави, розови или бели цветове, които привличат насекомите. На японски глициния е „фуджи“. 



Цъфтежът  в парка Ашикага започва две седмици след като прецъфтят глициниите в Токио. Тогава въздухът в парка се изпълва с божествен меден аромат, а дългите гроздовидни цветове образуват истински водопад от бели, виолетови, сини, розови и жълти каскади. В градината има няколко хиляди глицинии, някои от които са на повече от век. За тях  са построени специални съоръжения, които засилват ефекта от великолепното зрелище. Осемметровият тунел от глициния, например, е наречен „Път на щастието“. 

Невероятните растения цъфтят от средата на април до средата на май. В останалото време на градината господстват други видове –хиляди рододендрони, азалии, рози и естествено – хортензии, клематиси, петунии. Сезоните се сменят, а божественото зрелище се възражда всяка година -  символ на вечната красота и кратките мигове на нашия живот. 

Весела Христова


Няма коментари:

Публикуване на коментар