сряда, 2 май 2012 г.

Н като нефрит


Писателят Борис Акунин има забележителна книга –  “Нефритената броеница",  в която е включил един интересен детайл – броеница, притежаваща чудодейното свойство да придава особена виталност на притежателя си. Според повествованието мистериозният предмет е изработен от полускъпоценния камък нефрит. 

 
От векове в Китай нефритът е ценен повече от среброто и златото. Съществува дори поговорка "Златото си има цена, а нефритът е безценен”.

Почитан е от жителите на Поднебесната империя като олицетворение на всички добродетели – бляскавата му повърхност се асоциирала с доброта, мекият блясък – милосърдие,  гладката повърхност –  със знанието , здравината –  с търпеливостта и справедливостта, леката прозрачност – с душевната чистота и т.н. 

 Като талисман
В качеството си на талисман донася късмет и спокойствие, предпазва от уроки. Дори притежава свойството да потъмнява при приближаваща се опасност или при лоши постъпки. 
Като талисмани могат да служат всякакви фигурки и изделия.

Според археологически сведения, китайците са познавали този камък още преди 7000-8000 години,  използвали го за изработване на оръжия, орнаменти и ритуални съдове. 
В края на неолита започват да му приписват свещени свойства и да използват в обредите си дискове от нефрит, олицетворяващи Небето и квадратни пластинки, символизиращи Земята. Символичните изображения на животни върху пластинките пък се използвали за предпазване от зли духове.


Типичните символични фигурки от нефрит означавали:
•    Прасковен цвят — дълголетие
•    Мандаринка — любовен талисман
•    Елен — благороден произход
•    Прилеп — късмет
•    Риба — богатство
•    Два феникса — благоденствие
•    Лотос— святост
•    Бамбук — божествено провидение
•    Ветрило — щедрост





Нефритът е смятан за щастливия камък на Водолеите. За родените под знака на козирога се препоръчва зелен нефрит, за Девите – керемиден, за Риби, Рак, Скорпион – жълт, Везни – бял. 

Нефритът е символ на американския щат Уайоминг и играе важна роля в културата на коренното население на Нова Зеландия – маорите.
Той е два пъти по-здрав от стоманата и е идеален за гравиране. Името му произлиза от гръцки – нефрос, бъбрек. Навремето вярвали, че камъкът предпазва от бъбречни болести. 
Нефритена жабка от Фаберже


Сред забележителностите на Шанхай е Храмът на нефритения Буда, където е раположена впечатляваща скулптура на Буда, направена от къс огромен бял нефрит. Височината на великолепното творение е 1,9 метра, а теглото - около тон. 





Весела Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар