петък, 6 юли 2012 г.

Хексаграмата - хилядолетен символ

Сред най-известните символи е хeксаграмата - ефектна звезда с шест лъча, за която се вярва, че е надарена с могъщите свойства на амулет и талисман. Позната е и като Щит на Давид, Печат на Соломон ,Звездата на Давид, МАГЕ́Н ДАВИ́Д - מָגֵן דָוִד, `

Знакът се е използвал за украса върху свещници, печати, битови предмети, жилища още през бронзовата ера. 
Легендата разказва, че истинното име на Бога - IEHOVA или ADONA, и хексаграма са били гравирани върху вълшебния пръстен на цар Соломон, с който държал в подчинение пълчища демони и зли духове. 

Печатът на Соломон обикновено се използвал заедно със символите пентаграма и свастика. 
Хексаграмата на Соломон предпазвала от уроки и от демона Лилит, която нощно време похищавала потъналите в сън младенци. 



През Средновековието Кабала препоръчвала да се рисува хексаграма върху защитни амулети, медальони и пергаменти със заклинания. 

Символът служел и за предпазване от опустошителната сила на огъня. 
Алхимиците отъждествявали хексаграмата с философския камък. Знакът е съставен от два противоположни триъгълника, които олицетворяват борбата на противоположностите. 
Окултните науки го възприемали като символичен образ на тържеството на Триадата, съвършената Вселена, гения на Твореца, изразен чрез произведението на първото женско число 2 с първото мъжко число 3. 
Свързвали го с шестте дни на Сътворението и с четвъртата заповед на Мойсей "...шест дена работи и върши всичките си работи".
Печатът на Соломон бил много популярен сред магьосниците. Използвал се като талисман, подчиняващ извиканите духове и демони. Според магьосническите наръчници трябвало да се очертае хексаграма вътре или по периметъра на магически кръг, а в центъра да се изпише името на Бога - Тетраграматон. При това се следвали прецизни детайлни инструкции - например да се рисува върху пергамент, направен от кожата на младо яре или чист бял лист, а буквите да се изписват със злато. Следвало освещаване със светена вода. 

 Формата на символа позволявала да се впишат и 12-те зодиакални знаци и планети.
През 18 век  образът на планетарната хексаграма се превръща в общоприет езотеричен символ.





Вероятно, едно от първите изображения на планетарна хексаграма е в книгата на алхимика Йохан Милиус  “Opus Medico-Chymicum”, излязла през 1618 във Фрайбург. 
Около знака е изписано на латински - "Тайното ще стане явно и обратно" и "Водата и Огънят ще изкупят всичко".  Фигурата присъства и в трактата "Тайните фигури на розенкрайцерите". Използва се и от масоните, но под формата на скръстени винкел и пергел.


Източните традиции също използват звездата с шест лъча.  Шестте ъгъла се разглеждат като съответни на сричките от най-важната тибетска мантра ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ. 

Според индуизма двата противоположни триъгълника символизират съединението на Шива и Кали - съзидателното и разрушителното начало. Тантристите означават с хексаграма четвъртата чакра - на сърцето. 

Комбинацията от двата тръгълника символизира обединение и хармония. Триъгълникът, сочещ надолу, олицетворява женското начало и сексуалност, а триъгълникът сочещ нагоре - мъжкото.
 Идеята е използвана и в бестселъра "Шифърът на Леонардо".

Любопитно:
 През 1822 семейство Ротшилд, след получаване на благородническа титла от австрийския император включва  хексаграмата във фамилния си герб.


 Хайнрих  Хайне поставя знака вместо подпис под статиите си в  Аугсбургер алгемайне цайтунг.


Естествено, всички знаят, че присъства и върху знамето на Израел.



 Символът се среща и като архитектурен детайл.









А това е доста интересен пример. Църква, на която присъстват и обърната пентаграма- израз на петте рани на Христос на кръста, и хексаграма, напомняща за шестте дни на сътворението. Храмът е в Хановър.



 http://www.eleven.co.il/article/12556
 http://taina-simvola.ru/geksagramma/
http://www.magicblack.biz/t251-topicи др.
уикипедия
ОднаКнопка

Няма коментари:

Публикуване на коментар