събота, 15 септември 2012 г.

Рибата - символ с множество значения

Според японската митология земята се опира на гигантски сом, който плува във водите на вселенския океан. Когато сомът започва да се движи, на повърхността хората усещат движенията му като ...земетресение.


 Символ на плодородие, изобилие и ...

Рибата често е символ на плодородието и изобилието, не само във физически, но и в духовен план. Тя често се намира в корените на вселенското дърво и олицетворява космическите сили. 
Древните китайци я възприемали като  символ на щастието и изобилието, съчетанието риба и вода означавало еротични удоволствия. /Това силно кореспондира с психоаналитичното тълкувание на на рибата в съновиденията като завоалиран образ на мъжки детероден орган/.

В юдейската традиция рибата е символ на Месията, в християнството -символ на Христа. 

Християнството 
Думата ихтис се разглеждала като абревиатура Иисус Христос, Божи син, Спасител / Iesous Christos Theou Hyios Soter|.  Исус е тълкуван като  първото въплъщение на вселенския век на Рибите. Новопокръстените пък били назовавани рибки, а рибата, заедно с хляба - определяна като Божия храна.  До ранното Средновековие била рисувана на трапезата редом с хля/а и потира за вино.

Върху раннохристиянските стенописи в римските катакомби рибата е символ на евхаристията или  Светото Причастие.  

Рибарският пръстен на папата препраща към евангелската история за богатия улов на апостол Петър. Имали са предвид човешките души . Рибата символизира вярата, чистотата, Дева Мария.

 / Ханс Бидерман, Речник на символите/.

Алхимиците я  тълкували  като символ на мистичното прераждане. 


Любопитно за сьомгата

 В келтската митология една определена риба - сьомгата, се асоциирала с дара на пророчеството, заради вродената и  способност да се връща и да намира местата, където хвърля хайвера си.

Сьомгите се раждат в чистите речни води и живеят там няколко години. Срамежливите малки пъстри рибки се крият сред камъните на речното дъно. Настъпва поредната пролет.
 Сьомгите се откъсват от дъното, превръщат се в сребристи риби, събират се на пасажи и отплуват в морето. Сменят хранителните си навици и стават хищници. Наддават бързо на тегло.През размножителния си период се връщат на местата, където родителите им са хвърляли хайвера си. Преплуват отново океана, за да намерят изворите, където са родени.
По цели седмици се борят със силното течение, преодоляват водопади и бентове. Много риби загиват, докато пристигнат до родните места, но тези, които оцелеят се впускат в любовна игра.
Когато се появят малките рибки, които ще повторят техния родителски подвиг, могат спокойно да умрат. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар